torsdag 19 november 2009

Noterat: Hadars experiment med stållera

Jag älskar materialet stål, rostfritt såväl som järn. Så det var med glädje och spänning jag läste hur Hadar Jacobson, som bland annat arbetar med och säljer koppar- och bronslera, på sistone har experimenterat med ett nytt material: stållera. På sin blogg skriver hon om sina första tester i inläggen Steel Clay, Compability of Steel Clay with Other Metal Clays samt Steel Clay Updates. Mer kommer säkerligen att följa.

Det som används är vanligt stål, som alltså i oskyddat skick kan börja rosta med tiden, men hon har även provat en lera baserad på rostfritt stål (läs om det här). Dock är denna typ av stål betydligt dyrare och kräver högre temperaturer vid bränning, vilket är svårare att lyckas med. Kombinationen dyr råvara och lång, het bränning gör alternativet ungefär lika dyrt att arbeta med som silverlera -- till skillnad från enkel stållera, som är billigare än varianterna i koppar och brons.


Not: De leror Hadar säljer under varumärket Hadar's Clay är i pulverform, som du sedan själv blandar ihop med vatten för att få en lagom tjock lera. Läs mer om dem här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails