fredag 23 oktober 2009

Mönstertips: Broscher


Broscher är tacksamma att skapa av flera anledningar. Inte minst är de ofta ett mindre projekt, vilket ger möjligheter att använda enstaka pärlor och andra överblivna material eller spillbitar. Broscher kan göras i en mängd olika material och tekniker. Det finns alltid nåt som passar något eftersom de kan varieras så mycket. Som ett litet projekt är de också perfekta när du ska lära dig nya tekniker eftersom de inte tar så lång tid att göra. De kan vara enkla "mellanprojekt" eller tidsfördriv av samma anledning.

Och inte minst kan broscher användas på så många olika vis. Inte bara klassiskt som brosch på tröja eller jacka, vilka vissa upplever som tantigt -- det finns många användningsområden. För mer om detta, se Broschtips.


Tidigare broschprojekt
Broscher har jag nämnt tidigare. Är du inte en återkommande läsare så passar jag på att åter ta upp några "gamla godingar".

Först ut är broschen som inte är en brosch utan ett pärlbroderi på en jacka: Make an Old Coat New Again with a Beaded Brooch. Carmi återanvänder gamla handbroderade lakan i Vintage Embroidered Brooches. Romantiska är även Giulias säkerhetsnålsbrosch med blå ros. Krympplast, polymerlera och stämplar används i Faux Laquer Brooches. I Pink Flower Brooch limmas glaspärlor fast på en metallplatta och samma teknik används i Infinite Butterfly Brooch av filigran och rivoli.

Broscher av frivoliteter finner du i Swan Brooch, Thistle Do Pin och 3-D Flower. En glittrande tredimensionell brosch av papper finner du hos A Fanciful Twist. Med de klassiska "stjärnpärlorna", plastpärlor för barn, kan du göra en blombrosch. I USA är ett vanligt barnpyssel att göra saftey pin brooches (se även Beadwork.about.com). Barnen kan nog också uppskatta Shamrock pin, som görs av godisklubbor. Eller läskiga spindelbroschen hos Beadjewelrymaking.com.

Brosch broderad med kors-
stygn på mycket finrutig väv.

Broschprojekt -- från pärlvävning till silversmide
Jag har inte gjort någon logisk indelning av dessa projekt, men jag hoppas du ändå kan hitta dina favoriter i denna mix av material och tekniker.

Några ställen har delat upp sina mönster efter typ av projekt, vilket innebär att du hittar alla broscher under en kategori. Interweave (Beadwork, Lapidary Journal, SbS Beads etc), Bead & Button, BeadStyle, Art Jewelry (metall, lera), Beadsmania, Kiwa, Parts Club, Artbeads.co.kr, Bead Pattern Central (mycket pärlbroderi), Sculpey Polymer Clay (sök på pin), Bead-Patterns.com, Michaels, Cut Out + Keep och HGTV.

Notera att t ex HGTV har allt från broderade tygbroscher och pärlor till silversmide och polymerlera. Vill där speciellt lyfta fram Birthrite Brooch, Abalone Shell Brooch och Metal Geisha Pin. Cut Out + Keep å sin sida har mycket tyg och återanvändning som tema.

Tycker du om att sy och skapa tygblommor så har Helen Gibb flera romantiska kit med vintagekänsla. Även Vintage Vouge har kit i liknande stil medan Nostalgia Beads använder handmålade sammetsblommor och pärlor (finns i flera färgställningar). Mer tyg finner du i projekt som Ribbon Flower Brooch (av Helen Gibb), Brodera romantisk brosch (sidenbandsbroderi), Gör din egen spetsbrosch, Crazy Quilt Brooch, enkla och söta hjärtan i Valentine Pins samt Fabric Petal Brooch.

Du kan även göra broscher av applikationer för tyg, som ibland är dekorerade med pärlor och paljetter, vilket bl a görs här. Eller virka blommor som exempelvis görs hos A wee bit knitty eller Katrin Bawah. Föredrar du stickning, se Beaded Knit Puffy Heart Pin eller Dragonfly Pin. Och är du stickare eller känner någon som älskar detta handarbete måste du bara kolla på Needle & Wool Knitters Brooch!

Filt och ull är tacksamma material, som kan användas som de är eller broderas med pärlor eller garn. Ett fint hjärta har Dabbled medan Bugs and Fishes by Lupin gör fjärilar och Strömsö visar hur du nåltovar en rosbrosch. Hos Strömsö finner du även en brosch av träkulor och en brosch av reflexband. Och vill du ha något annorlunda kanske Stef Francis Sushi Brooch, som är delvis gjord av silkesrullar, eller Carmis läderbrosch kan vara av intresse. Fjädrar och tygblomma används i Glam Flower Brooch.

Vill du sy pärlor på silar eller filigran så rekommenderar jag de ovan nämnda japanska sidorna och koreanska artbeads, men missa inte heller Retro Brooch. Se även BiCer, CraftBits och Diane Fitzgerald (pdf-fil) för olika broscher av silar. Är filigree wrapping och trådarbete (wirework) mer din grej så har vi Button Brooch av Jean Campbell, Artistic Wires Beaded Floral Bouquet Brooch och Wire Flower Pin, Fin i formen (virkad) samt denna metalltrådsvirkade rosa bandetbrosch.

I USA är det också en klassiker att göra bottlecap pins av gamla kapsyler och bilder som gjuts in i harts. Gillar du mixed media ska du även se Michelle Machs pärlade Dragonfly pin. På samma sajt ska du heller inte missa Crystal Radiance Brooch som görs i brick stitch.

En kul brosch för ammande mammor görs i Breast Feeding Reminder Brooch.

Och avslutningsvis så visar Myllra på två exempel på hur du kan använda "add-a-bead"smyckesdelar för att göra personliga broscher i Snögubbar och Heart in Hand.Ja, det finns självklart en uppsjö av ännu fler broschprojekt på nätet, men för denna gång lälmnar jag dig med denna lilla samling av tips. Som vanligt avslutar jag med att säga glöm inte att bildgoogla dig till mer inspiration.

4 kommentarer:

 1. Hej,

  Vart kommer den underbara skalbaggen i från???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer från amerikanska brassbouquet.com (sök på scarab så hittar du den och ytterligare några mindre skalbaggar).

   Radera
 2. Hej var hittar man plattan till de broderade broschet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och ursäkta mitt sena svar!

   Om du tänker på broschen på bilden så är det tyvärr en gammal vintagebrosch, som har ett antal år på nacken. Jag har inte sett någon liknande i pärlbutikerna.

   Det finns andra varianter som t ex de här: http://www.cameojewelrysupply.com/Search.aspx?k=setting+with+pin eller de stilrenare varianterna här: http://www.smyckesverkstan.se/bildsmycken/broscher-las/ (eller så kan man köpa en lös fattning -- på engelska kallad bezel -- efter egen smak och löda eller limma fast en broschnål på baksidan.

   Andra monterar broderade broscher med ett bakstycke av exv. läder och syr fast en vanlig broschnål på detta.

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails