Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 9 oktober 2009

Inspiration: Att pärla åt killar

Så här är det: de flesta pärlare är kvinnor/tjejer. Ibland vill vi skapa smycken eller pärlarbeten för den där andra halvan av mänskligheten, men att göra herr- och killsmycken upplevs av många som klurigt. Vad vill de ha? Kommer ha att använda ett sånt här halsband? Tycker han att det där armbandet är för tjejigt? Kommer en kille att vilja bära ett sytt smycke? Är det bara svart läder och stål som funkar? Och om inte smycken, vilka andra pärlade accessoarer skulle uppskattas?

Frågorna är många och jag kan inte ge några raka svar. Inte minst som det är väldigt stor skillnad på vad en kille/man skulle bära i smyckesväg. Vissa drar gränsen vid vigselringen, medan andra med glädje bär de mest skiftande pärlsmycken. Vissa kan använda nedtonade enkla smycken, medan andra gärna vill ha mer färg och större smycken. Vissa gillar silverkedjor (kungslänken, vikingastickat), men skulle aldrig vilja ha pärlor i smyckena. Om mannen exempelvis är intresserad av nordamerikanska indianer så kanske ett pärlvävt armband är intressant och surfarkillen gillar kanske heishihalsband, medan bikern föredrar ett häftigt läderarmband med dekorativa nitar och metalldelar och friluftsgrabben tycker paracordarmband är coola. Gamle hippien kanske fortfarande gillar hampasmycken i makramé. Vissa killar har gärna (svarta) armband, lager på lager, men inte halsband. Vissa personer går bra att fråga direkt, andra är svårare att få vettiga och konkreta svar från på vad de gillar och inte gillar. Och så vidare.

Pärl- och smyckesforum kan vara ett bra ställe att fråga andra om deras erfarenheter, men eftersom där inte är så många manliga medlemmar blir det mest en fråga om andra kvinnliga pärlares lyckade och misslyckade försök. Eller, än vanligare, att även övriga medlemmar stämmer in i frågan om vad en man vill ha.

Thomas Soles har skrivit en bra artikel för just kvinnor som vill designa för män på SoftFlex Compnays hemsida: Designing Men's Jewelry. Liksom redan nämnt så är det stor skillnad på män och män, säger han, men skissar även på fyra arketyper med viss humor: de extroverta som kan tänka sig bära vad som helst, de lågmälda som kan bära smycken -- bara det är nedtonat och kan gömmas under skjortan, gränsfallet som vill smälta in men gärna har spännande smycken (innanför tröjan) samt karlakarlarna som aldrig skulle sätta på sig minsta lilla smycken -- sånt är för fruntimmer och fjollor. En artikel väl värd att läsa.

Även Jean Campbell har tagit upp problemen i Beading Daily: Beading for Boys. Och även hon betonar att det inte går att generalisera. Ja, en man kan till och med överraska dig med att gilla en stil eller design du själv inte skulle se som typiskt manligt och "hans grej". Hon gör också en lista på smycken och pärlarbeten hon skapat till män och pojkar i sin närhet, som antingen varit lyckade eller misslyckade. Missa inte heller kommentarerna till blogginlägget där läsarna delar med sig av sina erfarenheter.

På beadwork.about.com skriver Paula Morgan i Gifts for the Hard to Bead For om två svåra grupper att skapa pärlade presenter till: tonåringar och män. Hon tipsar bland annat om hur personens intressen, bakgrund eller annan tillhörighet kan användas som utgångspunkt. Hon ger även konkreta exempel på smyckes- och andra projekt samt några tips på saker du inte bör göra (s. 2).

Fler tips på saker att göra och att undvika hittar du i denna artikel på eHow.com. Se även Bead Jewelry Blog, All info about jewelry making och Beading Gem's Journal. Trenden just nu med makramésmycken etc kan också passa för unisexsmycken, se t ex detta armband.

Det finns också inspirationsgallerier på temat herrsmycken hos exempelvis SoftFlex Company, Rings & Things, Artbeads och Fire Mountain Gems. Och Panduro har smyckeskit för herr-/killsmycken. Glöm inte heller att plocka på dig broschyrer från smyckesbutiker, som inkluderar herrsmycken. Oftast används inte så mycket pärlor -- BLOG undantaget -- men mycket svart läder och gummi, stål, titan med mera. Samt de klassiska statussmyckena: en klackring eller pansarlänk i guld osv.

Inga smycken duger? Glöm inte bort att pärlor även kan användas till mycket annat så om smycken inte passar mannen du tänkt skapa något till så kanske det finns andra saker han skulle gilla? En nyckelring, golfslagsräknare, bältspänne, slipsnål, manschettknappar, armbandsur? Det finns också pennor, vinstoppar och andra ting att köpa, som är specialgjorda för att dekoreras med pärlor (beadable).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails