Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 31 augusti 2009

Mönstertips: Manschettknappar


Manschettknappar används för att hålla samman ändarna på herrskjortornas dubbla manschetter, där inte knappar används. De används även på vissa damblusar och folkdräkter. Detta är en av männens få klassiska accessoarer/smycken, som oftast används i formella sammanhand, och de finns därför också följaktligen att köpa i ädelmetaller med eventuella mönster av ädelstenar eller emalj. Alternativt graverade med monogram eller släktvapen. Motiven kan förutom detta vara något som associerar till bärarens identitet och status såsom dennes alma mater eller

Men i moderna varianter finns också mindre strikta och statusinriktade knappar. Ja, bland mer leksugna designers och smyckesmakare kan i princip allt användas för att skapa roliga manschettknappar. Feminina motiv används ibland av kvinnor som vill balansera upp en något mer maskulin och/eller affärsmässig skjorta. Det finns lite olika typer av manschettknappar, se exempelvis Wikipedia och Ganoksin för bilder.


Halvfabrikaten
Du kan göra dina manschettknappar från grunden -- vilket jag kommer att ge tips på -- men det finns färdiga mekanismer att köpa, som du sedan själv dekorerar genom att exempelvis limma eller löda fast stenar, metallbitar eller liknande.

Dessa kan se ut på olika vis beroende på vad de är avsedda för. Den vanligaste sorten, som du hittar i pärlbutikerna har en liten platta, som är perfekta att limma fast dekoren på. Det finns också mekanismer speciellt gjorda för att löda fast en ovandel av silver eller guld. Och så finns det de med pålödade fattningar, färdiga för dig att infatta en sten i. Utöver det finns speciella varianter för fotosmycken och liknande, mer om detta längre ned. För exempel på lite olika, annorlunda, manschettknappsmekanismer vill jag passa på att tipsa om Jan's Jewels.

Halvfabrikat i oädel metall (pläterade) hittar du i diverse pärlbutiker. I några fall hittar du även mekanismer i äkta silver där. Sterling silver och förgyllt silver (vermeil) och guld har specialister på silversmide i sitt sortiment. Dessa är dock främst anpassade för lödning och saknar den där ovan nämnda plattan. Däremot kan det gå att fästa något med stark tråd eller metalltråd i de fall de har en "öppen bygel".


Limtips
Eftersom lim är ett så vanligt alternativ vid tillverkning av manschettknappar, som kan vara lite utsatta där de sitter, så vill jag passa på att ge några limtips. För risken om du använder fel lim eller slarvar med förarbetet är att dina knappar kan falla sönder när de används.

De tre viktigaste tipsen är: 1. Rengör ytorna som ska limmas samman noga med t-sprit eller liknande, 2. Används rätt typ av lim för de material du använder (t ex epoxilim) samt 3. Rugga upp ytan lite med sandpapper eller fil och den är för slät, då fäster limmet bättre. Ett fjärde tips? Var noggrann! Läs exempelvis Rings & Things Gluing hints for metal findings (pdf-fil).


Projekt
För att förenkla lite har jag delat upp länkarna något efter material eller hur de är gjorda.

Knappar: Två knappar och voila så har du en manschettknapp. Bra bilder på detta finner du här, men se även Martha Stewart för fina varianter. Du kan även använda bara en knapp, antingen tillsammans med en togglestav som här eller limmat på en färdig mekanism som här. Sara Withers, i sin bok Button Jewellery, syr fast en knapp med fyra hål på en mekanism med öppen bygel anpassad för lödning. Mycket stark sytråd anbefalles.

Söta, feminina manschettknappar, som fästs samman med pärlsilke, hittar du hos Martha Stewart.


Pärlor: Liksom med knappar kan två (plattare) pärlor på hattpinnar länkas samman till snygga manschettknappar. Du kan även fästa en pärla i en togglestav, såsom görs hos Craftster, Jewelrylessons och Beads, Baubles and Jewels (pdf).

Du kan även sy själva "knappen" med pärlor som i Beaded cufflinks eller Off the cuff. Har du en mekanism med sil kan du göra som Parts Club. Du kan även limma fast en stenpärla som i At the lodge cuff links (pdf).


Metalltråd: I sin bok Elegant Wire Jewelry gör Kathy Frey bland annat några fina manschettknappar med silvertråd. En tjockare, coilad tråd i mitten, som avslutas med små trasselbollar på varje sida.

Mynt: Curiously Crafty limmar fast utländska mynt för enkla och eleganta manschettknappar.

Glas (fusing och cabochoner): En liten glassten/-cabochon/mosaiksten blir fin att limma fast på manschettknappar. Har tyvärr ingen länk just nu. Notera att vissa mosaikstenar är lite vassa i hörnen och bör filas ned först.

Foto- och collagesmycken: Med harts kan du kapsla in bilder i dina manschettknappar, som ska ha en kant. Se Wed Michigan och Photojewelrymaking.com. Bilden kan vara allt från mannens favoritlag till hans barn. Ett alternativ till harts är att först limma en bild på en glassten, som i kategorin ovan.

Silverlera: Att skapa i silverlera är ett alternativ till att använda sig av silver- eller guldplåt. Se exempelvis On the Cuff och Skull & Crossbones Cufflinks. Hur du lödar fast silverleradelar på manschettknappsmekanismer kan du få tips om här.

Silversmide: Har tyvärr inga bra projekt att dela med mig av, men vill du se hur man tillverkar ett par manschettknappar med mekanism, se Luis F. Morenos video.

Knutar och textilt: En variant som inte är så vanlig i Sverige är silkesknutarna. Vill du göra dem själv, se eHow. En mer komplex knut (sjömansarbete) hittar du hos Frayed Knot Arts. Fina broderade monogramknappar har Purlbee och se även Thrifty wedding för tygklädda knappar.

Infattningar: Ett enkelt och elegant alternativ är att köpa mekanismer speciellt för infattning av cabochoner. Vissa bara limmar du fast stenen i medan andra behöver fattas in på mer klassiskt vis. Se exempelvis Beadsmania för bilder.

Humor: Saker du kan göra manschettknappar med inkluderar alfapetbrickor, lego eller gitarrplektrum och elektronikprylar. Är det möjligt att limma fast på en manschettknapp finns det säkerligen någon som gjort det. Bara googla för mer inspiration.

1 kommentar:

  1. lyckas inte hitta själva knapparna på någon butik, tom panduro saknar...
    har du något tips då jag bara vill ha två par och det blir lite dyrt att beställa från usa?
    maila mig gärna på riskakamedost@hotmail.com!
    Tack!
    Vera

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails