tisdag 11 augusti 2009

Färger och finishar: SaharaOavsett om det handlar om pärlor eller något annat så finns det en sak som alltid är sann angående färger och finishar: samma färg kan ha olika namn beroende på producent eller säljare -- och samma namn kan beteckna olika färger. I detta fallet handlar det om en finish vid namn Sahara, som du kan hitta på swarovskikristaller likväl som preciosastenar.

Sahara är en finish, som appliceras på baksidan av en smyckesten/hänge. Liksom många yteffekter kommer den bäst till sin rätt när den appliceras på en kristall med tydlig fram- och baksida, men du kan även finna den på pärlor. Den används i princip endast på ofärgad kristall.

Liksom många yteffekter varierar här den upplevda färgen beroende på ur vilken vinkel den betraktas, men även kristallstenens storlek, form och facettering förändrar färgspelet. Detta till trots kan man ändå tala om två ganska olika nyanser vid namn Sahara. Dels den gula effekten med gröna och några blå toner i kanten -- ganska likt himlen i väster en sen sommarkväll. Och dels en svalkande något ljus grönblå nyans, med en aning av gult i centrum. Rivolin till höger på bild är från Preciosa medan cabochonen är från Swarovski (denna sten, #2190/4, är ej längre i produktion).

På Swarovski kan du även råka på något som kallas för Golden Sahara. Sahara kan även vara en s k custom coating på Swarovski och kan då gå mer mot det blågröna.

1 kommentar:

  1. Slog till nyligen på en rea och köpte rätt många rivolis i underbara färger med spännande finishar. Med hjälp av fakturan, dina inlägg om finishar och bilderna i butiken hoppas jag kunna identifiera dem...Hur kan det finnas något så vackert? Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails