Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 11 juni 2009

Pärlsort: Fiberoptiska pärlor/cat's eye


Fiberoptiken har fått stor betydelse för telekommunikationen då den är överlägsen de gamla kopparledningarna i många avseenden. Men samma teknik har också gett oss en speciell pärla: cat's eye- eller fiberoptikpärlan.


Tillverkning
Cat's eye (eller synthetic cat's eye) kallas pärlorna då de uppvisar en s k kattögeeffekt, som du finner naturligt i vissa ädelstenar där den är mycket eftertraktad. I cat's eyepärlor skapas den vackra effekten av de optiska fibrerna. Dessa tunna, tunna fibrer av kvartsglas buntas samman och upphettas så att de smälter något och därmed häftar samman. Därefter formas blocken till pärlor. När ljuset sedan lyser på pärlan som kommer det att transporteras genom fibrerna, från ände till ände. Skimret du ser kommer alltså från detta ljus och varierar beroende på i vilken vinkel du ser ljuset från fibrerna.


Former och färger
Pärlorna finns i flera färger och ännu flera former. Vanligast är de klassiska runda pärlorna, men du kan även finna droppar, chips, hjärtan, cabochoner, ovaler, tuber, ringar, rondeller, snidade djur, blommor, facetterade former med mera. Några av formerna är lättare att hitta än andra. Förutom de enfärgade pärlorna så finns också flerfärgade och mönstrade varianter (se de risformade pärlorna på fotot ovan). Notera att mönstret är en coating som ligger utanpå pärlan och som kan nötas bort efter en tids användning.

En "specialversion" av cat's eyepärlor är de runda pärlorna med infällda strasstenar, som ibland kallas fireballs. Runda är absolut vanligast, men de kan även förekomma i andra former som ringar, hjärtan, stjärnor etc. Fast då utan epitetet fireballs.


Att tänka på
En viktig sak att tänka på vid köp av cat's eyepärlor är att kvaliteten kan variera stort. Det finns något av en uppdelning i första- och andrasortering där de förstnämnda har en väl synlig, skimmrande kattögeeffekt medan de senare knappt har en synbar effekt alls utan mest ser ut som vanligt glas. De kan även ha ojämn infärgning, inte minst skifta i nyans från sträng till sträng. Så det är väl värt att ha i åtanke, speciellt om du snubblar över väldigt billiga pärlor eller om de säljs som andrasortering (eng. B grade eller economy). Det är aldrig mycket sällan värt de pengar du sparar att välja B grade...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails