Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 2 april 2009

Övrigt: Landskapsstenar

Flinta -- Skånes landskapssten.


Att vi har landskapsblommor och landskapsdjur vet nog de flesta, men visste du att vi även har landskapsstenar? Varför inte tänka på det nästa gång du gör ett smycke? Vare sig du vill ha en symbol för ditt eget landskap, skapa minnessmycken för någon eller ha ett minne av en semesterresa så kan listan över stenar kanske inspirera dig till en ny kreation.

Symbolerna för landskapen är många nu för tiden och intresseorganisation lanserar ibland sina nya listor med allt från insekter till mossor. Just landskapsstenarna eller landskapsbergarterna utsågs av SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, 1989. Listor över stenarna kan du hitta på exempelvis GeoNord och Wikipedia (som även tar upp alla andra landskapssymboler).

Stenarna finns inte direkt att köpa som pärlor i din närmaste pärlbutik, utan du är hänvisad antingen till att själv plocka upp stenar, som du kan polera, borra hål i eller limma fast en upphängningsögla på, eller köpa stenar alternativt färdiga hängen från någon samlare.

Ett exempel på hur landskapsstenarna kan användas finner du i Sverigelänken, ett "pärlband" som består av pärlor i de olika bergarterna. Där ser du även bilder på alla stenarna i polerat tillstånd -- missa inte den "interaktiva" kartan, som visar vilket landskap varje pärla symboliserar när du för muspekaren över pärlan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails