Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 2 april 2009

Kultur: Med pärlor som protestsymbol

Att pärlor kan användas som konstnärligt medium har jag skrivit om tidigare, men de kan även användas för att protestera mot konsten i det offentliga rummet.

Förra året startade damtidningen Amelia Statyupproret, som en del i sin kritik av att endast en tiondel av alla statyer föreställer en kvinna. Eller åtminstone en namngiven och påklädd kvinna, som blivit staty för sitt livsverks skull, inte bara avporträtterade anonyma modeller. Förutom att de genom upprorets hemsidan ville få svenska folket att rösta på sin favoritkandidat till staty bland ett "pärlband" av kvinnliga artister och pionjärer så initierade de även en form av protestaktivism.

Syftet var/är att få tidningens läsare och andra att uppmärksamma statyerna i deras närområden. Att synliggöra den skeva könsfördelningen. Vad var det då de uppmanade folk att göra? Jo, att tillverka pärlhalsband av stora starkrosa pärlor (eller målade flirtkulor etc) -- dubbla feminina symboler -- att hänga om halsen på en (mans-)staty. På sajten kan du se exempel på allvarsamma herrar, som August Strindberg och Nils Ferlin, vilka på detta vis behängts med stora, iögonfallande halsband.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails