Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 17 mars 2009

Mönstertips: Tre- och fyrklöver


Idag är det St Patrick's Day och vad passar då bättre att skriva om än klöver? Vi har redan avverkat två fredagen den trettonde i år så någon kanske också känner sig tryggare med ett pärlat fyrklöver. Råka dock inte göra ett femklöver: det är inte en lika känd tro, men medan fyrklöver anses ge lycka så ses femklövern som symbol för olycka (och, ja, det finns femklöver).

Saint Patrick's Day är en irländsk högtid som firas till minne av ett av Irlands skyddshelgon. I en legend, som uppstod långt efter hans död, använde han treklövern, the shamrock, för att förklara treenigheten. Utifrån detta uppstod kopplingen mellan treklövern, Irland och Paddy's Day. Vi förknippar kanske dagen mest med det amerikanska firandet, som inte bara omfattar de med iriska rötter.



Men för att återkomma till pärlorna. Det finns flera olika sätt att pärla ett klöverblad. Här kommer jag kanske främst att ta upp klöver i sydda tekniker, formade i metalltråd samt gjorda av hjärtformade pärlor.


Metalltråd
Först pärlfri klöver. Hur du gör en fyrklöver med stjälk kan du läsa på Jewelrymaking.about.com. Vill du istället använda en jig för att forma bladen, se WigJig. Den senare bladen passar bra till länkar i smycken eller kedjor.

Gillar du chain maille så finns instruktioner passar kanske Four Leaf Clover Chain.


Plåt, lera och harts
Klöver kan också klippas ut ur tunn (aluminium)plåt, tex en läskburk, som hos Creative Mom Café. För dig som gjuter smycken kanske Mat Kubos Lucky Clover Ring är av intresse. Du skulle också kunna imitera formen i exempelvis polymer- eller silverlera. För polymerlerprojekt i väldigt olika stil, se Crafts for all seasons, eHow och Vintage Image Craft. På t ex eBay kan du köpa formar för att gjuta klöver i harts.


Hjärtpärlor
Att använda hjärtformade pärlor är kanske det enklaste sättet att göra pärlade klöver då du direkt får till formen på de enskilda bladen. I shamrock necklace (pdf) används stora silverfoilhjärtan i ett delvis trätt halsband och Bead Studio använder mindre indiska lampworkhjärtan tillsammans med hattpinnar för att forma klövern. Mindre hjärtan kan användas i t ex denna ring eller dessa örhängen.


Bicones och andra storpärlor
Runda och biconeformade pärlor passar även de bra att sy klöver med. För en klöverring av bicones, se Jewelry Making Professor (video). Beadsmania använder runda cat's eye och pointedbacks i sitt annorlunda fyrklöver.Glittrigt klöver med stjälk finner du här. Detta halsband och detta armband är visserligen inte tänkt att likna klöver, men med lite fantasi kan de gröna "fyrkanterna" ses som fyrklöver.

Tycker du inte om att sy kan detta vara ett alternativ. Tre gröna pärlor ihopsnodda blir en enkel treklöver. Se även Shaktipajs Winter Wreath örhängen med variationer.


Seed beads
Klöver i sydda tekniker finns det flera mönster till. Gratisinstruktioner finns hos Bella Online, Rings & Things (brick), Charlene's Beads (brick) och Beadjewelrymaking.com (RAW). Betalmönster finns av Dana Hall, Dustin Wedekind (Beadwork February/March 2006), Starr Design och Sigrid Wynne-Evans.

Vill du istället för enstaka klöver sy hela rader så finns Pansy Bracelet (gratis nybörjarprojekt), Sandra D. Halpennys 4 Leaf Clover Necklace och Jeanette Shanigans Shamrock Chain i chevron stitch. Se även Deb Moffett-Halls armband samt Sigrid Wynne-Evans somriga Clover Bracelet.

Tycker du om franska pärlblommor så finns intruktioner till klöver med blom på DIY Network. Vill du bara göra fyrklöverblad, se Perline.


Övrigt
Ett virkat fyrklöver finns på Cut Out + Keep. För den som gillar godis är jag bara tvungen att tipsa om denna brosch av slickepinnar. Barnvänlig är också Martha Stewarts pin av piprensare. På samma sajt finner du även en knapphålsblomma av stärkt tyg (men med klöver då). Och för att hålla oss till det barnsliga, en brosch av papper och glitter i flera lager.



Vill du inte knåpa ihop dina egna fyrklöver finns det även pärlor, berlocker, hängen, kedjor och andra smyckesdelar i form eller med motiv av tre- eller fyrklöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails