Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 18 mars 2009

Inspiration: Grönt är skönt


På fredag är det vårdagjämning och att våren är på väg märks åtminstone här nere. Och vad passar då bättre än att ta fram de gröna pärlorna? Grönt, som kan vara allt från blek mintgrön till mörk djup mossgrön till sprittande lime- eller vårgrön. Den ligger dessutom mellan de varma och kalla färgerna på färghjulet och kan därför gå åt båda hållen. Grönt är dessutom de flesta människors favoritfärg näst efter blått.


Egenskaper och symbolik
Grönt är naturens färg. Den står för liv och födelse, fertilitet och överflöd, vilket inte minst känns om våren. Psykologiskt sett är grönt lugnande, gör oss fysiskt och mentalt avslappnade och hjälper till att lindra oro, nervositet och depression. Den ger en känsla av förnyelse, harmoni och självkontroll. Grönt är den färg vårt mänskliga ögat kan uppfatta flest nyanser av, vilket t ex är anledningen till varför nattkikare använder sig av denna färg. Grön tas upp precis mitt i vårt öga, vilket gör det till en enkel och vilsam färg att titta på rent fysiskt.

I många religioner står grönt för förnyelse och återuppståndelse och det är en viktig färg inom såväl kristendom som islam exempelvis. Grönt var också färgen för den romeska gudinnan Venus samt symbol för hjärtchakrat.

P g a sina lugnande egenskaper används grönt ofta i sjukhus, vilket dock kan göra att den -- i viss nyanser -- kan associeras med sjukdom och institutioner. Grönt har också blivit sinnebilden för avundsjuka ("grön av avund", green-eyed monster).

Du kan läsa mer om grönt och dess egenskaper hos Kate Smith/Sesational Colors och Margie Deeb/Margie's Muse (pdf). Deeb har även skrivit om grönt i artiklarna Meet Lucite Green, Yes! to Yellow Green och Balancing Act.


Grönt året om
Grönt passar året om, men vissa färger förmedlar årstiden bättre än andra.

Våren är ett nyvaknande med fräscha och ljusa nyanser, ofta klara och starka. Med inslag av mycket gult blir grönt energirikt och varmt. Både opaka och transparenta pärlor funkar, främst glansiga. Ofta går vårgröna nyanser åt det gula hållet.

Sommargrönt är i jämförelse "solblekt" och med nyanser som går mer åt blått, dvs svalare. Nyanserna är mjuka och passande ytfinishar är matt, halvmatt, opal och pärlemor.

Mot hösten blir färgerna djupare och mustigare. Oliv, khaki, wasabi är klassiska hösttoner i grönt. Gärna med inslag av brunt och orange.

Vintern förknippas kanske främst med de mörkgröna nyanserna av gran, järnek och andra vintergröna växter. Till det kan läggas de grön-blå nyanserna av ett norrsken, som är ett vinterrelaterat fenomen.


Färgkombinationer
De flesta färger kan kombineras med olika nyanser av grönt -- det är bara att titta ut genom fönstret för att se att grönt är den perfekta bakgrunden till andra färger. Vill du ha mer inspiration, se Guide till färgteori och färglek eller kolla in färgidéerna nedan.

Rött och grönt är en klassisk kombination. Läs mer om den och se bilder här (pdf).

FusionBead bjuder på följande inspirationspaletter:
  • Crayon Box -- bjärta klara färger med inspiration från barnens kritor.
  • Copacabana -- erinite, prarie green och teal möter fruktiga nyanser av padparadscha, persika och orange.
  • Berry Patch -- oliv och avokado möter lila och djuprosa bärtoner. Matt och glansigt kombineras.
  • Gingko -- oliv och khaki blandas med topas och bärnstenstoner samt sand/beige.
  • Ume Blossom -- vårmix av mjuk limegrön och lite mörkgrönt till lila, gult, aprikos, rosa i både rena toner och "gråa" (satin). Accenter av guld.
  • Earth, Sea, & Sky -- skogsgrön och vårgrön (ljus olivine) samsas med himmelsblå, turkos och mörkbrunt. Delvis AB-effekt och till det silverdetaljer.
  • Vino -- djupa hösttoner av vinrött, ametist, blålila och olika gröna nyanser. Lätt touch av guldfolierad ametist.
  • Harvest -- mer höst, men här med fokus på glödande och matta nyanser av indian red, orange, crystal copper, koppar och antikmässing med accenter av khaki och olivgrön.
  • Day-Glo -- fräsch peridot och chrysolit till tanzanit, padparadscha, laxrosa, teal och blå zirkon.
  • Melonball -- lika delar av khaki/chartreuse/oliv och fuchsia/padparadscha.
  • Jungle -- olika opaka gröna nyanser till mörkbrun och ljus guld/mässing.
  • Seascape -- skummande mix av gröna, turkosa och blåa nyanser. Somrigt.
  • Olive Branch -- klassisk mix av topas, ametist och oliv med det sistnämnda som bas och ametist som accent.

Artbeads har fyra färgidéer:
  • Rainforest -- många gröna nyanser med accenter av clear crystal, som daggdroppar.
  • Day Camp -- somrigt grönt möter koboltblått.
  • Jumping Jurassic -- gräsgrön och wasabi mixas med rosa och rött. De blommiga varma färgerna dominerar.
  • Salsa -- Olivine (med accent av ljus smaragd) blandas med topasgul och flera orange nyanser.

2 kommentarer:

  1. Ja, grönt är skönt, härlig bild.

    SvaraRadera
  2. Ja, så är det. Grönt är en härlig färg -- och så många nyanser det finns. Det finns, får man hoppas, något för alla oavsett vilken smak man har.

    På bilden har jag försökt få med ett brett spektra både i färg och form. Fast jag fick begränsa mig lite och lämna en del pärlor och hängen utanför. Roligt att höra att du gillade den.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails