Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 22 januari 2009

Pärlsort: Fire-polished -- de "eldpolerade" pärlorna


Fire-polished, som ofta förkortas fp, är en populär typ av tjeckiska pärlor. Det som utmärker pärlorna -- och gett dem dess namn -- är att de efter att han fått maskinslipade facetter hettas upp i ugnar så att ytan smälter lite lätt. När glasytan får smälta på detta sätt försvinner små repor och vassa kanter, vilket gör det till en enklare och snabbare metod att polera fram glans i en pärla. Enligt Jablonex har denna teknik använts sedan 1600-talet. Pärlorna får inte samma starka briljans som maskinslipad kristall, men ger ändå en viss glans när de tillverkas av duktiga producenter.

Idag kan du köpa fire-polished i en mängd former, storlekar, färger och yteffekter/finishar. Vanligast är runda pärlor, som trots sitt namn är något olivformade. Dessa finns i storlekar från 2 mm till 22 mm, men vanligast förekommande är de i 4-8 mm. Utöver runda pärlor finns det många andra former som droppar, rondeller, ovaler och cathedral. Förutom den vanliga facetteringen finns det runda fp med specialslipningar. Färmässigt finns det allt från enfärgade baspärlor, frostade, lined (dvs hålets väggar täcks med metall eller färg) och varianter täckta med metall- eller pärlemoröverdrag till två- eller trefärgade och melerade pärlor samt speciella finishar som celsian, picasso, azuro, AB, vitrail, marea etc. I vissa fall kan pärlorna dessutom kombinera mer än en färg- eller yteffekt.

Utbudet är otroligt, nästan oändligt stort, men det är inte alltid helt lätt att hitta udda pärlor i vår närhet. För ett bra exempel på exakt hur stor variation, se amerikanska Shipwreck Beads -- och då kan du ändå vara förvissad om att det finns någon kombination av form, färg och effekt som de inte har. Närmare Sverige har franska Perles & C:o och brittiska Czech Beads också relativt stora utbud av olika fp, men söker du något speciellt får du vara beredd på att söka igenom många butiker. Vissa, speciellt amerikanska mindre butiker, specialiserar sig på just lite annorlunda färger och effekter medan de i övrigt har ett begränsat utbud.

Jag, som inte är en stor älskare av kristallpärlor, tycker mycket om fire-polished. De har en klassisk elegans och den stora bredden gör att det finns en fp till varje smycke, ovansett stil. Har du inte själv fastnat för dessa pärlor än rekommenderar jag gärna ett inköp -- och en djupdykning i alla dessa underbara färger och finishar.

Det enda tråkiga är att det kan vara svårt att hitta ovanligare färger i europeiska butiker medan de däremot är vanligare i amerikanska, vilket innebär onödiga transporter eftersom pärlorna är tillverkade i Europa och därmed får fraktas över Atlanten två gånger. Men tyvärr är det så att i vissa fall köper även europeiska butiker in sina tjeckiska pärlor från USA.

1 kommentar:

  1. ...ja, det är ju mycket mystiskt..så mycket bra svenska pärlförsäljare vi har men inte så mycket o välja på bland firepolished...Köper således med dåligt samvete från USA .../Lena

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails