Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 8 januari 2009

Mönstertips: Så gör du en komboloi och begleri


I Grekland finns det något som kallas för komboloi eller kompoloi (på engelska worry beads). I utförande påminner det om ett radband med lösa pärlor, men som inte används för religiösa ändamål utan som ett hjälpmedel för avstressning eller bara som tidsfördriv av män. Ursprunget är omdebatterat, men ortodoxa eller muslimska radband har föreslagits som källa för ”stresspärlorna”. I Armenien används liknande pärlband, precis som i Grekland utan religiös anknytning. När turistströmmarna började gå till Grekland blev komboloi en perfekt souvenir och idag säljs de bland annat i billigt utförande på gatorna till hugade turister. Idag är det också vanligare att även kvinnor använder komboloi, vilket gjort att man kan finna varianter speciellt designade med tanke på kvinnor.

Det finns också en "öppen" version (se foto nedan för en modern variant), som påminner om s k pater noster-radband och alltså inte sitter ihop. Denna version kallas mpegleri eller begleri och lär vara betydligt yngre än komboloi. Från början hade den flera pärlor, men under 1990-talet blev det populärt bland vissa unga att använda begleri med bara två pärlor.

Mer om komboloi och instruktioner till hur du gör dina egna hittar du hos Fire Mountain Gems. Det klassiska materialet är bärnsten, som är skönt att hålla i, alternativt bärnstensimitation eller korall, men vad du vill använda är upp till dig. Tänk bara på att välja pärlor "med handen" lika mycket som med ögat. Antalet pärlor ska vara delbart med fyra plus en ytterligare pärla (t ex 5x4+1). Dessutom avslutas den med en pärla som håller ihop trådändarna och/eller en mellandel som särar på dem. Längden är ungefär två gånger en handbredd och en tofs används ofta som dekorativt avslut.

Hur en komboloi används står det en del om på Wikipedia och du kan även finna några demonstationsvideor på Youtube.

Instruktioner till att göra en egen begleri har jag inte funnit, men med utgångspunkt i fotot nedan är det inte så svårt att imitera. Antalet pärlor i en modern begleri kan variera från två till sju eller fler. Jag har sett varianter med både ett jämt eller udda antal pärlor. Avsluten kan bestå av en pärla fastknuten i varje ände.


*Credits: Foton av Dimitris Arvanitis respektive Tigroinikos.*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails