Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 6 december 2008

Tillbehör: Pärlhattar (färdiga och egna)


Pärlhattar används för att ge lite mer karaktär till och rama in pärlor, inte minst när de används till hängen eller berlocker. Till skillnad från mellandelspärlor som sätts, ja, mellan pärlorna så sitter en pärlhatt på/över änden av pärlan. Jag använder dem själv inte så ofta, men ibland kan en fin pärlhatt förhöja ett pärlsmycke rejält. Det beror helt enkelt på designen om det är en behövlig smyckesdel eller ej.

Pärlhattar finns i alla möjliga stilar och metaller, från minimalistiska pläterade till rikt utsirade i balisilver. Det viktiga att tänka på vid val av pärlhattar, förutom att stilen ska matcha smycket, är storleken. För information om hur du använder och väljer se denna video hos Auntie's Beads. Tänk också på att "flikiga" varianter som är utstansade ur plåt snarare än gjutna -- exempelvis kopparpärlhattarna längst bak i fotot ovan -- också kan pressas ut lite för att passa en pärla som är lite för stor. Det går inte att göra med andra typer.

Det finns massvis med olika pärlhattar i butikerna, men det finns förstås också en viss charm i att göra sina egna. Pärlhattar kan göras i många olika material och tekniker för att passa just ditt smycke.


Att tillverka egna pärlhattar
Den allra enklaste varianten är att helt enkelt såga eller stansa ut en cirkel i plåt av valfritt material, forma den med en puns så den blir lite kupig och borra ett hål i mitten. Alternativt kan du göra en spiral med metalltråd. Det blir lite av en variant på denna teknik, som egenligen är en förlängning av en snurrögla, men som även kan göras som en separat, mindre spiral.

Sedan kan vi tillfälligt lämna metallen därhän och fokusera på andra material. Du kan göra pärlhattar i olika leror som polymerlera (scrolla nedåt) och silverlera. Eller sy dem av pärlor som i Susan Mandels Beaded Bead Caps för pärlor eller Jennifer Van Benschotens mer tubformade för spiraler och andra sydda smycken. Hos Beads Club sys pärlade pärlhattar kantade med chips. För glittrigare och större pärlhattar kan du sy dem av chaton montées, som hos La Boutique Charlotte. Både lera och seeds lämpar sig för att experimentera med olika designalternativ för att skapa personliga pärlhattar.

Metalltråd är annars ett lika traditionellt som användbart och mångsidigt material för pärlhattar. De sötaste pärlhattar jag hittat hittills är nog Periwinkle Bead Cap, som har ett klassiskt utseende. Vackra och välgjorda är Wire Woven Bead Cap, som främst är för större pärlor. Se också Gailaviras Gemstone Point Cap, som är gjord för "stavformade" stenpärlor. Med den pärlhatten börjar vi också komma in i gränslandet för vad som är pärlhattar. Pärlhattar sitter vanligen löst på pärlan, men varianten här sitter fäst på pärlan. Ännu ett exempel på denna typ av "pseudopärlhattar" är romantiska Vintage Briolette Cap Pendant.


Förutom att göra egna pärlhattar från grunden så kan du "modifiera" färdiga, t ex genom att sy fast pärlor på filigranpärlhattar eller fästa kedja i dem som i dessa örhängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails