Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 23 november 2008

Mönstertips: Örhängen utan dingel

Det finns många typer av örhängen, men på pärlsajter är det framför allt örhängen med olika typer av "dingel". Här tänkte jag, med inspiration från en gammal tråd på PP, ge lite exempel på örhängen utan dingel. Från klassiska pärlstift till klusterörhängen, samt avslutningsvis även lite hängande, stel örhängen. Fokus är dock på örhängen, som inte hänger nedanför örsnibben.

De klassiska pärlörhängena gör du genom att helt enkelt limma fast en halvborrad pärla på en örstickare. Se instruktioner här. Det finns flera olika modeller på örstickare att välja mellan i pärl- och silversmidesbutiker, men du kan också göra dina egna pärlstift, se t ex Aden Angier, de Cor's eller wire-sculpture.com. Ett annat enkelt alternativ är att köpa örstickare med infattning där du endast behöver köpa en cabochon eller slipad sten till, som enkelt fästs med eller utan verktyg (se exempel hos Kernowcraft, deras utbud av örhängesfattning finner du här).

För dig som gillar trådarbete säljer De Cor's även tutorials till två andra nätta örhängen: Passiflora studs som är en dekorativ knut och Flora studs som är lite "busigare" och med pärlor. Se även Wire Bliss enklare örstickare med pärla, Jeanette Blix Ryans silvertråds"snurrar" och Ornate button earrings från kända Magdalena's Atelier.

Föredrar du sydda tekniker så har FMG instruktioner, gratis, på eleganta "silver"örhängen i netting. Rekommenderas! Det gör jag även med Zsuzsis fina örhängen Lala. Till skillnad från många liknande örhängen verkar hon inte använda silar. Rita Sova har mönster till Gem Studded Earrings, som åtminstone på håll ser ut som smidda smycken. Se även Pamela Welborns Flower Earring Jackets. "Earring jackets" är inte örhängen så mycket som en prydnad du fäster på ett befintligt par örstickare. Kul grej jag faktiskt inte hört talas om förr.

Silar
är perfekta för att göra "dingelfria" örhängen, den typ jag brukar kalla "tantörhängen". Se t ex Jans kristallörhängen, FMG:s swarovski- och delicaörhängen eller Sweetpeas RAW-varianter. Fler örhängen med silar hittar du i inlägget Vad du kan använda silar till.

En annan typ av örhängen är de som ibland kallas "ear vines" (dock ej att förväxlas med cuffs), som slingrar sig upp på örat från hålet i örsnibben. Instruktioner på en variant av vines hittar du hos wire-sculpture.com. Ear vines kan varieras på olika sätt och göras längre eller kortare efter tycker och smak.

Vill du ha örhängen som "hänger ned", men inte är för rörliga finns det olika alternativ. Eller varför inte göra lucitörhängen? Du kan också göra pärlbroderade örhängen, som enkelt fästs på örstickare. Just de i exemplet är ganska stora, men du kan ju även göra betydligt nättare varianter. Det finns också en variant som liknar creoler men är bredare och mer dekorerade, se Beaded Arc Earrings, Curves Ahead, Fabulous Hoops och Posted Hoop Earrings för exempel. Annars är kanske creoler som du surrar fast pärlor på vanligast, men de är också rörligare. Se t ex Zhu Beading Hoops, Beaded Hoops, Beaded Double Hoops samt Wire Wrapped Hoop Earrings. Du kan också göra som Anna Nehs och täcka ringarna med pärlvirkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails