Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 20 oktober 2008

Pärltillverkning: Keramikpärlor

Nordvästskåne har länge varit en keramikbygd så kanske är det inte konstigt att jag väljer att ta upp detta material som annars kanske inte är det vanligaste bland pärltillverkare på hobbynivå. Keramik är ett urgammalt material som fortfarande är populärt i pärlor. I butikerna kan du hitta allt från rustika grekiska keramikpärlor till kinesiska dekalpärlor i porslin, både storpack med massproducerade pärlor och unika art beads.

För dig som själv vill prova på att göra pärlor i keramik eller porslin kan Beads of Clay vara en bra utgångspunkt. Där hittar du såväl länkar till tutorials från kända pärlmakare (under education) som en yahoo-grupp där du kan diskutera med andra pärltillverkare. Bland länkarna finns bl a Mystic Spiral, som beskriver de olika stegen från att göra hålen i pärlorna till bränning och dekoration. Även Ceramic Bead Artists har ett antal steg-för-steginstruktioner kring allt från att stämpla pärlor till att bygga pärllådor för brännugnen. Föredrar du rörliga bilder så hittar du instruktioner från Natalie Pappas (NKP Design) och Mary Harding på Youtube.

Fler instruktioner till pärlor, eller kanske främst hängen, hittar du hos HGTV: ihålig fokalpärla, dubbelsidigt keramikhänge, Scraffitohänge samt färgglada pärlor. Dessutom finns det några böcker, på engelska, om keramikpärltillverkning, t ex Ceramic Bead Jewelry av Jennifer Heynen (2008, Lark Books).

"Problemet" med keramik är att det kräver en riktig brännugn, något de flesta av oss saknar. Jag är inte så hemma i keramikvärlden måste jag erkänna, men jag har för mig att vissa keramiker och kursanordnare "hyr ut" plats i sina ugnar. Är du sugen på att testa på keramikpärlor kan det vara något att kolla upp. Det anordnas också kurser i keramik och drejning på flera håll i landet där du kan lära dig mer. Naturskolan i Lund beskriver i Naturskolebladet 60:2006 hur du kan tillverka lerpärlor på gammeldags vis, genom att bränna dem i en plåtburk i en eldstad.

Det finns också vita porslinspärlor att köpa, som du kan måla själv med porslinsfärger som härdas i en vanlig hushållsugn -- ett alternativ för den som vill dekorera egna pärlor. Vanliga vita porslinspärlor finns i flera pärlbutiker och ABC Leksaker har ett kit (för barn) med pärlor, färg och tillbehör.


PS! Jag kommer snart att även skriva om pärltillverkning i andra typer av lera, så som silverlera och polymerlera, också. Vill du skapa polymerpärlor eller -hängen som ser ut som riktig keramik, kolla in denna tutorial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails