Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 4 juli 2008

Teknik: pondo stitch


Pondo stitch är en ny, spännande sydd teknik som lanserades av amerikanska Susan Mendel och sydafrikanske Nicholas Kap. Tekniken är inspirerad av pärlarbeten utförda av det sydafrikanska Mpondo-folket. Dessa arbeten syddes fast på en bas med öglande stygn, men upphovsmännen har anpassat tekniken för att kunna användas fristående. Tekniken kan nog bäst beskrivas som en variation på right-angle weave (RAW) med tillägg av brick stitch-liknande stygn. Det som i mina ögon gör pondo till en intressant teknik är att den är rolig att arbeta med och har ett romantiskt, spetsliknande utseende. Beroende på pärlor och mönster framträder spetsen eller döljs, vilket ger fina variationsmöjligheter.

Pondo stitch presenterades först med instruktioner i tidningen Beadwork (April/May 2007, s. 74). Däremot finns det inte många instruktioner på nätet. Ett undantag är ett projekt av Miwako Nara, som du kan hitta på hennes hemsida (klicka på 'recipe' för instruktioner i pdf-format). Dessa instruktioner är på japanska, men bilderna är tydliga och bra. Enligt Susan Mendel, som ligger bakom bloggen Beadweaver, finns det planer från deras sida att lägga ut instruktioner eftersom det finns en stor efterfrågan.

Eftersom tekniken är så ny finns inte många fmönster förutom de ovan nämnda. Detta innebär mycket ny, outforskad mark för den nyfikne pärlaren. Själv har jag experimenterat med såväl en tubulär form av pondo som testat olika pärlor. Bland annat fick jag fram ett mer gallerliknande utseende genom att byta ut 11/0 seeds mot 3 mm stavpärlor (”rutorna”) samt 15/0 seeds mot 9/0 (mellanpärlorna). Dessa experiment kan du se på bilden ovan.

2 kommentarer:

  1. Thank you for the link to instructions, I might even try to do the flower pattern (never done anything so sculptural before), it's so pretty :)

    SvaraRadera
  2. I think that pattern combines the two most romantic things: lace and flowers. I must try it myself sometime, it's very pretty -- until then I'll have to do with my "witch hat flower". Good luck with the flowers (though I might be a bit late for late?).

    I try to mention pondo whenever I can because I want more people to discover this pretty stitch. :D

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails